Padangos, skirtos naudoti šlaituose: kaip tinkamai pasirinkti?

Darbas šlaituose yra tikras iššūkis saugumo požiūriu. Mašinų ir padangų pasirinkimą lemia polinkio kampas, eksploatavimo sąlygos, važiavimo greitis ir su vykdomais darbais susiję ypatumai. BKT dalijasi profesionaliais patarimais, kaip išsirinkti tinkamas padangas ir koks turi būti slėgis padangose.

Serenjas (Italija), 2022 m. spalio 4 d. — Valdyti tris tonas sveriančias žemės ūkio mašinas lygiame lauke ir šlaite - tai du iš esmės skirtingi dalykai. Ir ne tik mechaninės jėgos ir funkcinių ypatumų požiūriu. Pagrindinis dėmesys skirtinas vairuotojo saugumui. Tam tikromis sąlygomis mašinos apvirtimo ar kitokios pavojingos situacijos susiklostymo rizika yra itin didelė. Todėl traktorių ir padangų gamintojai kasmet atnaujina ir tobulina savo produkcijos asortimentą, siekdami didinti saugumą ir našumą.

Daugelį metų bendrovė BKT vykdė specializuotus tyrimus ir, nuolat bendradarbiaudama su savo klientais, rinko jų atsiliepimus ir kitus naudingus duomenis. Pasitelkusi šioje srityje sukauptą patirtį, BKT ekspertų komanda gali įvertinti, kurios padangos geriausiai tinka konkretiems darbams. Kai kalba eina apie saugumą, tokie patarimai įgauna išskirtinę vertę.

Į ką būtina atsižvelgti renkantis darbui šlaite tinkamiausias padangas?

Pagrindiniai veiksniai, į kuriuos būtina atsižvelgti, yra padangų vidinis slėgis, protektorius, plotis, struktūra, kontakto dėmė, gumos mišinys ir dydis. Visos šios savybės turi derėti su kitomis mašinoms, kuriose bus montuojamos padangos, būdingomis savybėmis, be to, būtina atsižvelgti į darbų pobūdį, eksploatavimo trukmę ir sąlygas, darbo paviršiaus nuolydį ir t. t. Trumpai tariant, paskutinį žodį turi tarti ekspertai.

Slėgis padangose

Jei dirbama šlaite, šis parametras yra svarbiausias. Dažniausiai pasitaikanti rizika, kylanti dėl nepakankamai pripūstų padangų, pasireiškia tuo, kad šoninės jėgos priverčia padangą nuslysti nuo ratlankio. Kai polinkio kampas viršija 11 laipsnių, padangos yra veikiamos didelių mechaninių apkrovų, tenkančių šoninei briaunai ir bortui, lemiančių borto apgadinimus ar net trūkimą.

Arba dar blogiau: jeigu šlaite naudojamos radialinės padangos, kurių slėgio parametrai yra tinkami įprastinėms eksploatavimo žemės ūkio reikmėms sąlygoms, tokiu atveju padangos gali neatlaikyti papildomo svorio, kurį lemia didesnės šoninės jėgos, ir dėl to mašina gali apvirsti.

Rekomenduojamas minimalus slėgis įprastinėmis sąlygomis yra 0,6 bar (9 svarai kvadratiniam coliui), bet dirbant šlaituose, kurių nuolydis neviršija 20 proc., slėgis gali būti didinamas iki 25 proc. neviršijant maksimalios nominalaus padangų slėgio vertės. Slėgis turi būti didinamas atsižvelgiant į nuolydžio charakteristikas, todėl rekomenduojama atlikti išsamią apkrovos pasiskirstymo analizę.

Padidinus slėgį padangose, judant šlaitu aukštyn arba žemyn, techniniu požiūriu pasireiškia keli privalumai, kaip antai: geresnis borto sukibimas su ratu (užtikrina didesnį borto stabilumą borto ir ratlankio kontakto paviršiuje), mažesnis šoninės briaunos sulinkimas ir optimali kontakto dėmė žemėje, lemianti tinkamą padangų riedėjimą bei optimalų sukibimą.

Padangų protektorius ir dydis

Šie parametrai taip pat turi įtakos padangų eksploatavimo šlaituose charakteristikoms. Radialinės padangos dažniausiai naudojamos tiek šlaituose dirbantiems traktoriams, tiek kombainams. Palyginti su įprastomis padangomis, šių padangų kontakto su žeme dėmė yra plokštesnė ir platesnė ir tai užtikrina geresnį sukibimą su paviršiumi ir skersinį stabilumą.

Tinkamas protektoriaus raštas didina mašinų našumą ant klampaus arba slidžios žolės paviršiaus ir leidžia judėti nepažeidžiant darbo lauko grunto.

Nepamirškime ir to, kad mažesnis praslydimas reiškia didesnį veiksmingumą, o tai savo ruožtu užtikrina taupesnį kuro sunaudojimą ir mažesnį padangų nusidėvėjimą. Padangų dydžio požiūriu pirmenybė teiktina mažesniam skersmeniui ir didesniam pločiui, nes šie parametrai užtikrina didesnį stabilumą.

Pristatome kelis padangų modelius, kuriuos bendrovė BKT siūlo naudoti darbams šlaituose:

TRAC SUPER — radialinės padangos, ypač tinkamos naudoti dideliuose plotuose, pavyzdžiui, pievose ar parkuose. Šios padangos užtikrina išskirtinį stabilumą dirbant šlaituose.

Padangų su plieniniu brekeriu konstrukcija užtikrina judėjimo tolygumą ir puikius sukibimo ir stabilumo rodiklius. Dėl šių savybių padangos itin tinka mašinoms, naudojamoms darbams kalvotose vietovėse atlikti. Šiomis sąlygomis naudojamų mašinų optimaliai keliamajai galiai užtikrinti būtinos plačios padangos, kurių protektoriaus raštas garantuoja puikų sukibimą ir stabilumą bet kuriomis sąlygomis.

AGRIMAX RT 765 — BKT 70 serijos padangos užtikrina optimalų sukibimą ir važiavimo bet kuriais paviršiais komfortą, kurį lemia didelė kontakto dėmė. Šios padangos leidžia išvengti pernelyg didelio dirvos sutankinimo ir tinka žemės ūkio mašinoms, naudojamoms sudėtingomis sąlygomis nedidelio ir vidutinio polinkio kampo šlaituose, be kita ko, apdorojant dirvą, važiuojant laukais ir keliais, tvarkant vynuogynus ir juos purškiant. Padangos AGRIMAX RT 765 siūlomos įvairių dydžių, kai kurios - su plieniniu brekeriu, užtikrinančiu dar didesnį tvirtumą. Negana to, kai kurių dydžių šios serijos padangos taip pat puikiai tinka izodiametriniams traktoriams.

Foto galerija