BKT padangos yra atsparios ražienų keliamiems pavojams

Hibridinės kultūros, po derliaus nuėmimo likę pernelyg žemi augalų stiebai ir netinkama dirvos priežiūra gali tapti padangų pradūrimų ir įpjovimų priežastimi. Šiai problemai spręsti bendrovė BKT sukūrė derliaus nuėmimo ir plūginei technikai skirtus padangų modelius, kuriems gaminti naudojamas specialus gumos mišinys.

Serenjas (Italija), 2022 metų liepos 26 d.

Ar išdrįstumėte pereiti per vinis basomis, nelyg koks fakyras? Šis klausimas turėtų padėti įsivaizduoti, kokie iššūkiai tenka ražienų lauku judančioms ir aštrių stagarų nuolat veikiamoms padangoms.  

Didžiausia padangų pradūrimo rizika kyla po derliaus nuėmimo ir ariant sausą dirvą. Išspręsti šią problemą galima tik vienu būdu - sukurti padangas, kurių išskirtinį atsparumą lemia specialios sudėties gumos mišinys ir konstrukciniai ypatumai.

Sėklų (pavyzdžiui, kukurūzų, sojų, medvilnės ir rapsų) gamintojai sukūrė genetiškai modifikuotas kultūras, kurioms būdingas didelis atsparumas vėjo poveikiui, ligoms ir parazitams bei dideliems temperatūros svyravimams.  

Tačiau šių kultūrų ražienos yra labai aštrios. Kad galėtų jas nupjauti, operatoriai privalo aprūpinti savo mašinas specialia įranga ir sumontuoti tvirtas padangas.

Ražienos apgadina padangas šoninių briaunų ir protektoriaus, taip pat griovelių zonose. Važiuojant stagarų likučiais kyla trintis, dėl kurios atsisluoksniuoja dideli gumos fragmentai. Tokius pažeidimus ne visada pavyksta sutaisyti.

Žinoma, yra būdų sumažinti neigiamas pasekmes arba užkirsti kelią problemai. Pavyzdžiui,  nuimant derlių, galima palikti aukštesnius augalų stiebus. Tai leis padangoms pravažiuoti ražienomis be pažeidimų. Be to, galima naudoti specialią įrangą, skirtą pašalinti ražienas, pvz., kultivatorius.  

Yra ir tiesiogiai su padangomis susijusių sprendimų. Bendrovė BKT išbandė daugybę būdų sumažinti apgadinimus.   

Veiksmingiausias iš jų — naudoti išskirtiniu atsparumu pasižymintį gumos mišinį ir diegti padangų karkaso konstrukcinius pakeitimus.  

Puikus sprendimas yra aramidinių pluoštų brekeris. Padangos su šiuo brekeriu yra penkiskart tvirtesnės palyginti su metalo kordo brekeriu, joms būdingas didelis atsparumas dilimui.  Be to, jos yra veiksmingesnės dirbant laukuose ir atsparesnės pradūrimams.  

Atsižvelgdama į problemos svarbą, bendrovė BKT jau kelis metus kuria atsparių pradūrimams diagonalinių ir radialinių padangų modelius, kuriuos iš kitų išskiria inovatyvus brekeris su aramidiniais kordo siūlais, taip pat modelius iš specialios sudėties gumos mišinio.

BKT sukurtos išskirtinių savybių radialinės padangos AGRIMAX TERIS yra itin atsparios ražienų poveikiui, pradūrimams ir įpjovimams. Šių padangų gumos mišinio sudėtis skiriasi nuo naudojamos tradicinėse traktorių padangose. Dėl didesnio atsparumo ir tvirtumo šios padangos puikiai tinka derliaus nuėmimo technikai,  konkrečiai, kombainams.

Speciali šoninių briaunų apsauga ir sutvirtinta pečių zona didina šių padangų atsparumą ir ilgaamžiškumą. Be to, pažymėtina, kad tokios AGRIMAX TERIS padangų savybės kaip antai išskirtinė trauka, kurso stabilumas ir laikančioji geba liko nepakitusios.  

Šios padangos siūlomos įvairių modifikacijų. Kai kuriuose padangų modeliuose diegiama IF technologija.  

Atėjus arimo darbų metui ir prireikus aprūpinti techniką didesnio eigumo padangomis, siekiant geresnio apkrovos paskirstymo, bendrovė BKT siūlo rinktis diagonalines padangas FLOTATION 558 ir FLOTATION 648. Šiose padangose, gaminamose iš specialios sudėties gumos mišinio, pagal nutylėjimą įtaisomas aramidinio pluošto brekeris ir tai leidžia joms puikiai susitvarkyti su aštrių ražienų keliamais pavojais.  

Diagonalinės padangos FLOTATION 558 yra skirtos kombainams ir ritininiams presams-rinktuvams, kurie naudojami tiek keliuose, tiek bekelės sąlygomis.   

Padangos FLOTATION 648 puikiai tinka vežti krovinius laukais, taip pat chemikalams įterpti.   

Abiem modeliams būdingos itin geros traukos savybės, o specialus protektoriaus raštas leidžia vežti sunkius krovinius esant žemam slėgiui padangose, kas savo ruožtu užtikrina mažesnį dirvos sutankinimą ir saugo derlių nuo apgadinimų. Dėl išskirtinės šių padangų ypatybės, t. y. užapvalinto profilio (kuris yra būdingas diagonalinės konstrukcijos modeliams), šios padangos yra idealus variantas eksploatuoti laukuose.

Be to, bendrovė BKT siūlo radialines padangas žemės ūkio technikai ir priekaboms, kuriose jau yra įdiegta atsparumą ražienų poveikiui užtikrinanti technologija. Šioje grupėje galima paminėti šiuos modelius: 

AW 711 padangas, sukurtas specialiai dirvai apdoroti skirtai technikai. Speciali gumos mišinio sudėtis užtikrina ilgaamžiškumą eksploatuojant tiek ant minkštų, tiek ant kietų paviršių; RIB 713 modelio padangas su metalo kordo brekeriu, pasižyminčias išskirtiniu atsparumu pradūrimams; SR 713 modelio radialines padangas, kurios yra pilnutinio metalo kordo, su įdiegta VF technologija (joms būdinga didelė kontakto dėmė, lemianti mažesnį dirvos sutankinimą); galiausiai, I-1 modelio padangas, kurios dėl gumos mišinio sudėties yra atsparios ražienų poveikiui, ilgaamžės ir labai efektyvios dirbant laukuose.

Foto galerija