Bhudžo gamykla atveria naujus horizontus

BKT plečia strateginiu požiūriu svarbiausią gamyklą ir pristato savo verslo planą — iki 2026 metų pasiekti dviejų milijardų dolerių apyvartą ir bendrą 600 000 metrinių tonų per metus siekiančią gamybos apimtį

Serenjas (Italija), 2023 m. vasario 20 d.

BKT kelionė prasideda čia. Tiksliau, ji čia tebesitęsia: būtent Bhudž (Bhuj) gamykla, atidaryta 2015 metais, užtikrino aukštą įplaukų lygį bei turtingą infrastruktūrą pasauliniame bekelės padangų sektoriuje.

Ir tai toli gražu ne ūkanota perspektyva — tai gerai apgalvotas ir reikšmingas plėtros planas, kuris, modernizavus gamybą Bhudže, leis pasiekti metinę 600 000 metrinių tonų gamybos apimtį, o per trejus metus - dviejų milijardų dolerių apyvartą.  

Ne paslaptis, kad BKT nevengia sudėtingų užduočių. Sakote, rinkos kryptis keičiasi? BKT visada randa originalių būdų žengti kartu su laiku. Sakote, pandemija kaišioja pagalius į globalios logistikos ratus? BKT anksčiau už kitus rinkos žaidėjus pasiruošė naujiems iššūkiams. Teigiate, kad, siekdamos tausoti aplinką, įmonės privalo elgtis itin atsakingai? BKT rūpinimąsi ekologija įrodo konkretūs projektai ir išskirtinis dėmesys regionų, kuriuose veikia BKT, kultūrinėms vertybėms.

Būtent todėl BKT ateities planuose būsimi treji metai yra suplanuoti kaip kryptinga pradėto kelio tąsa. Įmonės požiūris į šį veiklos planą yra toliaregiškas ir orientuotas į sėkmę, pagrįstas įsiklausymu į rinką bei didele drąsa ir meile savo veiklai.

Bhudžas, 2012–2023 metai: +262,60 proc. ha ploto

2012 metais Bhudžo gamybos linijoje buvo pagaminta pirmoji padanga. Anuomet gamykla užėmė 123 ha plotą, buvo planuojamos 500 milijonų dolerių investicijos. Prieš pradedant darbus dykuma buvo negyvenama, čia nebuvo nei vandens, nei elektros. Nutiesus ištisus kilometrus geriamojo vandens vamzdynų ir elektros perdavimo linijų, gamybos sklypas pradėjo plėstis ir 2016 metais jo plotas jau siekė 126 ha, 2019 metais - 131 ha, 2021 metais - 137 ha, o 2022 metais - net 258 ha. 2023 metų pabaigoje planuojama pasiekti bendrą 323 ha (iš kurių 283 jau paruošti) plotą.

Daugiau erdvės reiškia daugiau galimybių sumontuoti naujus įrengimus, įrengti daugiau bandomųjų zonų, padidinti gamybos apimtis ir t. t. Įmonė siekia nuolatinės plėtros, kuri leistų patenkinti augančią paklausą. Jeigu kalbėti apie naujausias tendencijas, BKT įmonė, palyginti su priešpandeminiu laikotarpiu, išaugo 49 proc. Šis pasiekimas įrodo, kad tarptautinė Indijos įmonė BKT yra visada pasiruošusi naujiems iššūkiams ir atvira naujoms galimybėms.

Priminsime, kad 2015 metais Bhudžo gamyklos dienos gamybinės apimtys siekė 92 metrines tonas, o 2022 metais įmonė pasiekė geriausią gamybos rezultatą savo istorijoje - 436 metrines tonas per dieną.  

Efektyvesnis aprūpinimas: didesnės produkcijos apimtis ir aukštesnis saugumo lygis

Šiuo metu Bhudže yra sumontuota itin naši įranga, kuri leidžia dirbti greičiau ir tiksliau, didinti gamybos apimtis ir tobulinti gaminių kokybę. Be kita ko, tai reiškia mažėjančias išmetamos produkcijos apimtis. Tai leidžia didinti gamybinio proceso tvarumą ir mažinti gamybos sąnaudas. Be to, auga gamybinių procesų patikimumas: mažėja profesinė rizika ir didėja darbuotojų komforto lygis, o tai įmonei BKT yra labai svarbu.

Savarankiška techninės anglies gamyba

Dar vienas strateginis į įmonės Bhudžoje plėtrą orientuotas BKT sprendimas - tai investicijos į nuosavą techninės anglies gamyklą. Gamykla pradėjo veikti 2017 metais, o per metus buvo pagaminti pirmieji 65 000 metrinių tonų Hard klasės techninės anglies, kuri naudojama specialiai padangų protektoriui. 2018 metais gamyba išaugo nuo 65 000 iki 110 000 metrinių tonų, be to, ją papildė Soft klasės techninės anglies, kuri naudojama padangų korpusui ir yra skirta užtikrinti didesnį padangų tvarumą, ilgaamžiškumą ir užtikrinti mažesnį šilumos išsiskyrimą, gamyba. 2021 metais bendra šių dviejų rūšių techninės anglies metinė gamybos apimtis pasiekė 138 000 metrinių tonų, o praėjusiais metais išaugo iki 165 600 metrinių tonų.

2023-ųjų metų tikslas yra 198 600 metrinių tonų. Be to, tyrimų ir plėtros skyrius planuoja pasitelkti trečią, Speciality klasės, techninės anglies rūšį. Palyginti su gumos mišiniuose naudojama anglimi, šios rūšies techninė anglis pasižymi išskirtinėmis savybėmis, kaip antai didelis atsparumas spalvos pakitimui, aukštas švaros lygis, mažas suodingumas ir labai nedidelis policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis, todėl ji ypač tinka specialiai naudojimo paskirčiai, pvz., dažų, plastmasės ir rašalo gamybai.

„BKT šeimos“ gerovė

Gamyklos plėtra lėmė didesnius gamybinius pajėgumus. Be to, iš esmės patobulinus operacinę logistiką, atsirado galimybė įdarbinti naujų specialistų ir užtikrinti didesnį gamybinių ir sandėliavimo srautų lankstumą.

Be to, naujų objektų statyba leido padidinti darbuotojų saugumo lygį, ir BKT tai labai vertina. Bhudžo gamykloje įdarbintų darbuotojų skaičius yra tikrai įspūdingas ir 2022 metų gruodžio pabaigoje siekė 4 776 asmenis.

BKT kasmet skiria daug lėšų, siekdama užtikrinti savo bendruomenės narių gerovę — adaptuoja vietovę, kad joje galėtų gyventi darbuotojų šeimos (šiuo metu čia gyvena beveik 1 000 asmenų), rūpinasi jų sveikata ir vaikų ugdymu. Galima sakyti, kad tai yra mūsų darbuotojams daug naudos teikianti „šeiminė“ gamykla, veikianti pagal tarpusavio sąveikos modelį, kuris pasaulio gamybiniame sektoriuje yra vienas pirmųjų.

Sąmoningas resursų naudojimas

Žmonių gerovė negali egzistuoti atskirai nuo aplinkos gerovės — tai svarbiausia sąlyga, kuri šiandien turi tapti visų atsakingų įmonių veiklos strategijos dalimi.

Bhudžo gamyklą galima įvardyti kaip sektiną pavyzdį. Jau 2013 metais čia pradėjo veikti elektrinė, kuri tapo patikimu ir kontroliuojamu elektros energijos tiekimo šaltiniu. Šiandien savarankiškai gaminti elektros energiją leidžia tiek saulės baterijos, tiek kogeneracinė jėgainė. 2022 metais kogeneracinės jėgainės galia buvo padidinta nuo 20 iki 40 MW. Šiuo metu savarankiškai iš atsinaujinančių išteklių gaminamos energijos apimties didinimo projektai tebeplėtojami.

BKT skiria dėmesį ir vandeniui. Nuo 2019 metų pradėtas taikyti nulinio skysčių šalinimo (angl. Zero Liquid Discharge, ZLD) principas, kuriuo remiantis skystosios atliekos už gamyklos ribų neišmetamos. Gamykloje naudojamas vanduo yra apdorojamas, išvalomas ir panaudojamas pakartotinai. ZLD principo tikslas yra taupyti vandens išteklius, mažinti į aplinką išleidžiamų nuotekų poveikį aplinkai ir didinti bendrą gamyklos našumą ir stabilumą.

Tvaresnė techninės anglies gamyba

Įmonė BKT įdiegė naują požiūrį į techninės anglies gamybą, todėl šis procesas tapo ekologiškesnis.

Visų pirma buvo patobulintas techninės anglies transportavimo procesas: BKT pakeitė „Big Bag“ tipo konteinerius į mobiliuosius silosus. Tai reiškia, kad sulig šiuo sprendimu gamykla įgijo nuosavą anglies gamybos įrenginį, kurio veikimą užtikrina mobilieji silosai, pneumatiniu būdu judantys link saugyklos. Tai leis įmonei BKT per pastaruosius kelerius metus nepanaudoti 100 000 „Big Bag“ tipo konteinerių ir taip sutaupyti pakuotės sąskaita.

Ir tai dar ne viskas: transportavimo sistema yra suprojektuota taip, kad galima būtų sumažinti energijos suvartojimą ir pagerinti produkcijos kokybę. Kiekviena transportavimo sistema tikrinama masės ir sunaudotos energijos požiūriu. BKT sprendžia sudėtingą užduotį - sumažinti energijos sunaudojimą 70 proc. O tai reiškia, kad metinė CO2 emisija į aplinką turėtų sumažėti daugiau kaip 2 mln. kilogramų, kas atitinka 5 000 butų, kurių kiekvieno plotas yra 100 m2.

Savo ruožtu techninei angliai gaminti naudojamos dujos dabar yra tiekiamos kogeneracinei jėgainei, kuri yra pajėgi pakartotinai sunaudoti 75 000 m3 dujų per metus. Tai leidžia sutaupyti 215 000 metrinių tonų anglies per metus.

Į būsimą sėkmę nukreipti tyrimai

Pasiekti esamą modernumo lygį Bhudžo gamyklai leido BKT tyrimų ir plėtros skyriaus komandos pastangos. Šis skyrius, kuris, nuolat plėsdamas savo galimybių ribas, sėkmingai sprendžia vis naujas užduotis, yra atsakingas už inovacijų diegimą gamykloje ir jos plėtrą. Nuo 2017 metų, kuriais šis skyrius buvo įsteigtas, jis kuria produktus ir planuoja procesus bei padeda įmonei išsaugoti lyderės poziciją tarptautinėje rinkoje. Skyrius, kuriame dirba tyrėjų ir analitikų komanda, lieka vienu iš svarbiausių ir šiuolaikiškiausių padangų sektoriaus centrų pasaulyje. Teisingo sprendimo paieškos be kita ko reiškia sprendimo testavimą. Todėl 2017 metais čia buvo atidaryta testavimo linija. Ši linija, kurią sudaro šeši skirtingi takeliai, yra skirta testuoti padangų savybes sausomis ir drėgnomis, asfalto ir nuožulnios betono dangos sąlygomis. Plataus bandymų galimybių spektro ir itin tikslių įrengimų ir prietaisų dėka čia galima ištirti daug svarbių parametrų, kaip antai trauką, valdomumą, komfortą, dirvos sutankinimą ir kita.

Atgal į ateitį

„Esu sulaukęs klausimo, ar tikrai vertėjo visa tai įgyvendinti per tokį trumpą laiką, — prisimena Rajivas Poddaras, BKT valdantysis direktorius. — Tikslai, kurių siekėme nusprendę įsteigti biurą Bhudže, atitiko ano meto finansinę sėkmę ir, visų pirma, ambicingą ir itin konkrečią mūsų įmonės viziją.

Tolesniais metais mes stebėjome rinką ir prognozavome jos tendencijų kryptį, pasitelkdami visą turimą patirtį ir meilę mūsų veiklai. Mūsų įmonės plėtra visada žengė koja kojon su paklausa, tačiau be drąsos ir kūrybinio požiūrio ir tvirto mūsų tikslų pagrindo bei investicijų nebūtume pasiekę sėkmės.

Padangų paklausa pasaulyje nuolat auga, jos lėtėjimo požymių artimiausių penkerių metų perspektyvoje nematyti. Paklausa pradėjo augti 2020 metais, pandemijos metu, ir šiandien ji viršija priešpandeminį lygį. Ar mūsų laukia sunkumai? Ar jie taps iššūkiu? Mūsų vizija yra paprasta ir todėl labai konkreti.

Kelionę, kurią 2012 metais pradėjome Bhudže, nėra kelias atgal. Tai pasiruošimas ateities atradimams“.

Foto galerija