10 patarimų, kaip prižiūrėti padangas rudenį

Dienos eina vis šaltyn, naktys - ilgyn, ir tai gali reikšti tik vieną - atėjo ruduo, o kartu ir laikas deramai pasirūpinti padangomis! Atėjus rudeniškiems orams būtina atlikti tinkamus kasdienės techninės priežiūros veiksmus ir taip užtikrinti betrikdį padangų darbą ir maksimaliai ilgą jų tarnavimo laiką. Todėl pristatome 10 mūsų geriausių patarimų, kaip paruošti padangas rudeniui.  

1) Atsižvelkite į vietovės ypatumus

BKT didžiuojasi savo aukštos kokybės, numatytąją paskirtį atitinkančių padangų asortimentu. Vertindami turimas padangas, Jūs privalote įsitikinti, kad jos yra tinkamos bet kuriuo oru naudoti vietovėje, kuria judės jūsų transporto priemonės. Tai ypač liečia rudeniškus orus. Mat įtakos vietovės reljefui gali turėti tokie veiksniai kaip antai temperatūra ir kritulių kiekis (pvz., po liūties asfaltuotas kelias gali būti tinkamesnis važiuoti nei klampus laukas).

2) Kiek metų Jūsų padangoms?

Nieko nėra amžina, tad ir guma negali tarnauti amžinai! Kaip ir dauguma daiktų, laikui bėgant visos padangos nusidėvi (ir plyšta). Tikimybė, kad padangos bus pažeistos ir dėl to nebetinkamos naudoti, išauga maždaug po šešerių metų. Šį rudenį būtinai patikrinkite Jūsų padangų pagaminimo datą ir nustatykite, kiek laiko padangos dar atlaikys joms tenkančius iššūkius!

3) Sezoninis saugojimas

Jei kalbėti apie padangų tarnavimo laiką, būtina pažymėti, kad netinkamos saugojimo sąlygos gali ypač nepalankiai paveikti padangų ilgaamžiškumą. Svarbu stebėti, ar vieta, kurioje saugote padangas, yra tinkama atsižvelgus į kintančias oro sąlygas, ypač artėjančiais šaltais ir drėgnais mėnesiais. Išvalytas sausas padangas būtina įdėti į sandarų maišą. Nors dauguma naudotojų to nedaro, įdėti padangas į sandarų maišą yra labai svarbu, priešingu atveju, subjurus orams, netinkamo padangų saugojimo pasekmės gali būti katastrofiškos! Galiausiai, būtina įsitikinti, kad Jūsų padangos saugomos vertikalioje padėtyje, sausoje vėsioje vietoje (neprognozuojamų rudens orų sąlygomis žodis „sausoje“ yra raktinis). Užtikrinkite, kad į patalpą, kurioje saugomos padangos, neprasiskverbtų jokie krituliai.

4) Keiskite padangas vietomis

Jei kalbėti apie padangų saugojimo sąlygas, norėtume rekomenduoti reguliariai keisti padangas vietomis - tai leis palaikyti tolygų padangų dėvėjimąsi visą sezoną. Tai yra itin svarbu atėjus šaltiesiems metų mėnesiams, nes, veikiant permainingiems orams, jūsų padangos labiau nusidėvi, todėl gali įplyšti. Todėl būtina įsitikinti, kad padangos nusidėvi tolygiai.

5) Palaikykite tinkamą padangų slėgį

Palaikyti tinkamą slėgį padangose svarbu ištisus metus, o metams persiritus į antrąją pusę tampa itin svarbu. Tai susiję su tuo, kad temperatūros sumažėjimas gali lemti slėgio sumažėjimą padangose. Todėl būtina stebėti orų prognozę ir nuolat tikrinti slėgį padangose (netruksite pastebėti, kad padangos reaguoja į oro sąlygas).

6) Tikrinkite padangų protektorių

Pirkdami padangas visada atkreipkite dėmesį į padangų protektorių, nes jis gali turėti reikšmingą poveikį mašinų našumui atliekant konkrečius darbus. Rudenį ir žiemą reguliariai tikrinti padangų protektorių yra ypač svarbu. Rudens orų sąlygomis keliai gali būti klastingi, todėl tikrai neverta dėl netinkamo padangų protektoriaus rizikuoti patekti į avariją. Susipažinkite su šia instrukcija, kad gautumėte papildomos informacijos apie skirtingus padangų protektoriaus rašto tipus.

7) Patikrinkite protektoriaus rašto nusidėvėjimą

Tikrindami padangų protektoriaus gylį, nepamirškite ištirti protektoriaus rašto palei padangos perimetrą. Patikrinimas moneta yra puikus būdas nustatyti, ar jums jau reikia naujų padangų, ypač praversiantis antrąjį, permainingų orų paženklintą metų pusmetį.

8) Mažinkite greitį ir nepažeiskite taisyklių

Kad išvengtumėte padangų nusidėvėjimo (ir užtikrintumėte bendrą saugumą) privalote maksimaliai sumažinti greitį ir sutrumpinti stabdymo kelią, ypač važiuodami nelygia vietove, šlapia ir apledėjusia danga.

9) Pakeiskite senas padangas

Nors tai atrodo akivaizdu, tačiau daugelis pamiršta pakeisti padangas, nors jų tinkamumo naudoti laikas jau seniai būna pasibaigęs. Padangų tinkamumas naudoti yra svarbus bet kuriuo metų laiku, tačiau, kaip jau minėta, rudeniškų orų nenuspėjamumas reiškia, kad šiuo metų laiku padangų tinkamumas naudoti yra tiesiog gyvybiškai svarbus siekiant užtikrinti ne tik darbų atlikimą, bet ir jūsų saugumą keliuose.  

10) Vadovaukitės techninės priežiūros instrukcijomis

Galiausiai, būtina vykdyti rekomenduojamus techninės priežiūros veiksmus, informacija apie kuriuos teikiama padangų pirkimo vietoje. Reguliari techninė priežiūra, kurios instrukcijas rasite naudotojo žinyne, leis išvengti su technine priežiūra susijusių problemų bet kuriomis oro sąlygomis.